Sıcak yaz günleri geç ama tam geldi. Uzmanlar bir yandan aşırı sıcaklar bir yandan da havadaki yoğun nemin aşırı terlemeye bağlı sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekiyor. Bugünlerde aşırı terlemeyi önleyici tedaviler de çok ilgi görüyor.
Yüksek sıcaklarla birlikte havadaki nem miktarının fazla olması daha fazla ısı algılamamıza yol açıyor. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nem değerleri, hissedeceğimiz sıcaklığı 41 dereceye yükseltiyor. Bu durumdan kaynaklı aşırı terleme şikayeti de çok daha sık karşılaşılır bir sıkıntıya dönüşüyor. “Neyse ki aşırı terlemenin tedavisi çok kolay” diyor medikal estetik uzmanı Dr. Cem Çıtlak.
En fazla 30 dakika süren bir uygulamayla, koltuk altları başta olmak üzere aşırı terleyen bölgelerdeki ter bezleri geçici olarak bloke ediliyor. Dr. Cem Çıtlak: “Daha önce hiç medikal estetik yaptırmamış, metroseksüel alışkanlıkları olmayan erkekler bile teri geçici olarak bloke edici bu uygulama için bize başvurmaya başladı” diyor.
Sıcaklar, yüksek nem, stres, yoğun aktivite aşırı terlemeye bağlı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Terleme, erkeklerde kadınlardan daha sık rastlanan bir problem. Yakın zamana kadar estetik merkezlerine uğramayı pek tercih etmeyen erkekler, bu rahatsızlığı bertaraf etmek için uzmanlara daha sık başvurmaya başladı. “Üç yıl önce aşırı terleme şikayetiyle ter bezlerini geçici olarak bloke ettirmek için kliniğimize gelen kişi sayısı sadece 31. Geçen yıl bu sayı 76 iken 2017’nin ilk altı ayında bu sebeple 109 kişi enjeksiyon uygulamasına başvurdu” diyor Dr. Çıtlak. Üstelik başvuranların yüzde 70’inden fazlasını erkekler oluşturuyor. Uzman, bu yöntemin artık Hollywood starları tarafından da sıkça tercih edildiğini dile getiriyor. Yani Tom Cruise’un ekteki gibi bir fotoğrafını yakalamak artık pek mümkün değil.
Botulinum toksin enjeksiyonuyla kısa, kolay ve acısız
Aslında terleme vücudun serin kalmasına yardımcı olan temel ve normal bir işlev. Ter koltuk altlarında, ayak tabanlarında, avuç içlerinde ve alında bulunan çok sayıdaki ter bezi tarafından üretiliyor. Ne var ki bu bezlerin sıcaklık, egzersiz ya da gergin hissetme gibi sebepler yüzünden aşırı çalışması rahatsız edici koku ve görüntüye yol açabiliyor. Günlük kullanılan antiperspirant deodorantlar ter salgılamasını azaltarak, terlemeyi önlese de bazen yetersiz kalabiliyorlar.
Dr Çıtlak “İşte bu noktada botulinum toksinin deri altına enjekte edilmesiyle ter bezi uyarılması bölgesel olarak bloke edilebiliyor. Kişiler uzun süreli bir çözüm sunduğu için artık daha çok bu yöntemi tercih ediyorlar” diyor. Tabii bunda uygulamanın kolay, kısa ve acısız olmasının etkisi de önemli. Uygulama şöyle gerçekleşiyor: Kısa bir testle öncelikle aşırı çalışan ter bezleri belirlenip, işaretleniyor. Ardından kremlerle bölgeye topikal anestezi yapılıyor, böylece kişi işlem sırasında hiç bir acı hissetmiyor. Son olarak minik iğneler yoluyla botulinum toksin ter bezlerine enjekte ediliyor. En fazla 30 dakika süren bu uygulama iki üç günde etkisini gösteriyor ve işlemin yapıldığı bölgede terleme 4 ile 10 ay arasında durdurulabiliyor. Botulinum toksin enjeksiyonu ayrıca avuç içlerine ya da aşırı koku yayma durumunda ayak altlarına da uygulanabiliyor. Uzmanlar bu bölgelerde daha güçlü anestezi ilaçlarının kullanılmasını öneriyor.
#terleme #ter #botulinum #sıcaklar #YüksekNem #stres