Yard. Doç. Dr. Erol Vural Şeker hastalığında uzuv kaybı konusuna dikkat çekiyor ve uyarıyor
Günümüzde birçok kişide görülen şeker hastalığı birden fazla hastalığı da beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar sonucunda dünyada her 20 dakikada bir kişinin diyabete bağlı kalp krizi ve felç geçirdiğine, böbrek bozukluğu yaşayarak diyalize girdiğine ayrıca obezite, stres ve hipertansiyonun diyabete neden olduğunu da ortaya koyuyor. Yard. Doç. Dr. Erol Vural özellikle ailelerinde şeker ya da yüksek tansiyon hastası bulunan, kolestrol değerleri yüksek ve obezite sorunu bulunanların risk altında olduğunu belirterek, bu durumda olan kişilerin aksatmadan aralıklarla açlık ve tokluk kan şekeri testlerini düzenli olarak yaptırmaları gerektiği önemle vurguluyor.
Şeker hastalığının ilerleyen evrelerinde his kaybına dikkat edilmeli
Şeker hastalığının ilk safhada belirti vermediğine dikkat çeken Vural, belirtilerin ortaya çıkmasıyla hastalığın ilerlemeye başladığını ifade ediyor. Bu durumda çok su içme, sık idrara çıkma, fazla yemek yemeye rağmen aşırı kilo kaybı görülebiliyor. Şeker hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınamaması durumunda özellikle ayaklarda ciddi bir sağlık sorunu görülebileceğini ifade eden Yard. Doç. Dr. Erol Vural, zamanında müdahale edilmediği zaman uzuv kayıplarının olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Yard. Doç. Dr. Erol Vural;“Şeker hastalarında ayakta kızarıklık, sıcak artışı, hassasiyet ve şişlik enfeksiyon belirtisidir. Kan şekerinin uzun süre yüksek olması sinirlere zarar verebilir ve diyabetik nöropati bu durumda ortaya çıkarabilir. Hastalar ayaklarındaki küçük sıyrık ve yaraları fark etmedikleri için bu yaralar tedavi edilmediği zaman iltihaplanarak ayağın hatta bacağın kaybına sebep olacak kadar ciddi bir enfeksiyona neden olabilir. Diyabetik ayak, şeker hastalarının yüzde 15’inde görülmektedir. Tip iki diyabetiklerin yüzde 50’si de risk altında bulunuyor. Travma dışı nedenlerle gerçekleşen ayak-bacak kesilmelerinin yüzde 40-60’ı şeker hastalığının kötü kontrol edilmesinden kaynaklanıyor. İyi kan şekeri kontrolü ile uzuv kaybı riski yüzde 60 azalabiliyor.” diyerek şeker hastalığının ihmal edilmemesi gerektiği üzerinde duruyor.
Şeker hastaları tırnaklarını kesmek yerine törpülemeli
Şeker hastalarına her gün ayaklarını ve parmaklarını kontrol etmeleri gerektiğini belirten Yard. Doç. Dr. Erol Vural; Şeker hastalarının ayaklarında küçük çizik, yara veya kesik olup olmadığına bakması gerektiğini vurguluyor. Vural ayak bakımında yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor; banyodan sonra tırnaklar parmak ucuyla aynı düzeyde olacak şekilde kesilmeli, kesinlikle derin kesilmemeli, tırnak yapısı uygun olduğu takdirde kesmek yerine törpülenmeli, tırnakların köşelerindeki deri ve tırnak dipleri kesilmemeli, nasır varsa eğer kişi kendisi değil doktor müdahale etmeli.