Kilo almamızın en önemli sebeplerinden birisi olan stres, bizi çoğu zaman yaşamdan değil yemekten zevk alan insanlar haline dönüştürüyor. Ancak bir süre sonra kilolar artmaya başlıyor ve bu sefer yemek stres kaynağı oluyor.
Strese bağlı kilo alımında hormonal denge büyük rol oynuyor. Vücutta stres hormonu olarak bilinen kortizol salınımı gergin anlarımızda artıyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki kortizolün neden olduğu kilo, kişinin kalçadan çok karın bölgesinde depolanıyor.
Günümüzde çoğu kişi stres altındayken sağlıklı yeme alışkanlığını sürdüremiyor. Normalde sağlıklı beslenirken, duygusal stres altında sağlıklı yiyecekler hazırlanamıyor ya da fast food türü gıdalar tüketiliyor. Stres altındayken kilo alımında hormonal dengenin büyük payı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Elab Laboratuvarları Uzm. Dr. Tuğba Özülkü; “Vücudumuzda yer alan kortizol birçok alanda rolü olan kritik bir hormondur. Normalde, kortizol adrenal bezlerden salgılanır ve gün içindeki seviyesi zamana bağlı olarak değişiklik gösterir. Kortizol sabah erken saatlerde en yüksek, gece en düşük seviyede salgılanır ve kan basıncının ve vücut için enerjinin sağlanmasında önemlidir. Hızlı enerji temini için kortizol, yağ ve karbohidrat metabolizmasını uyarır, insülinin salınımını sağlar ve kan glukoz değerini arttırır. Tüm bunlar ise iştahın artmasına yol açar” dedi. Kilo alımı veya kaybı; metabolik hız, gıda alımı, yapılan egzersiz, tüketilen gıda türü gibi birçok etkene bağlı oluyor. Genetik faktörlerin de metabolizmamızı etkilediği göz önünde bulundurularak bazı insanların diğerlerine göre daha kolay kilo alıp verdiği bu şekilde açıklanıyor.