Doğayı canlandıran bahar, gözlerinizin ışıltısını söndürmesin! Havadaki ısı ve nem değişimi, uçuşan polen tozları gözleri tehdit ediyor. Gözlerde yanma, kızarıklık, sulanma, kaşıntı gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Aydın, uyardı: “En fazla çocukları ve erkekleri tehdit eden göz alerjilerinin geç tedavi edilmesi, kalıcı göz bozukluklarına davetiye çıkarıyor.”
Yenilenme ve arınmanın mevsimi ilkbahar, aynı zamanda pek çok alerjik hastalığın habercisi. Toz, polen ve sık değişen havalar, gözlerde sık rastlanan alerjik konjonktivite hastalığına zemin hazırlıyor. En fazla çocuk, genç, özellikle de erkekleri tehdit eden bu hastalığın ihmal edilmesi ise kalıcı göz bozukluklarına neden oluyor. Bu nedenle yanma, batma, sulanma, kızarıklık, güneşe karşı hassasiyet, ışığa bakamama gibi şikayetlerin ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Aydın şu bilgileri verdi:
•Alerjik konjonktivit en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır, genellikle çocuklukta başlar, İnsanların yaklaşık yüzde 15’inde alerjinin bir veya birkaç çeşidi görülür. Çevreyle direkt teması nedeniyle göz alerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, kornea, aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da olabilir.
•Bu belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Çabuk ve kendiliğinden geçeceği düşünülsene de; bu basit gibi gözüken yakınmalar kalıcı görme bozukluklarına sebebiyet verebilir. Göz kuruluğu, göz kapağı gibi sorunlara da zemin oluşturur.
Pencere Açık Uyumayın
•Bahar ve yazla beraber alerjiyi artıran etkenlerden birisi de ultraviyole ışınlarıdır. Fazla miktarda maruz kalındığında güneşin dik geldiği dönemlerde ultraviyole ışınları ciddi oranda gözümüze zarar verir. Bu dönemlerde mutlaka filtreli güneş gözlüğü kullanılmalı, gözler bol bol soğuk suyla yıkanmalı ve yatarken pencereler kapatılıp yatılmalıdır.
Klimadan Uzak Durun
•Alerjik hastalığı olan kişiler klimalı ortamlardan uzak durmalıdır. Klimada oluşan aşırı nem nedeniyle klima içinde küf ve ev tozu akarları birikir, bu alerjenler oda içine girecektir. Bu da alerjilerin alevlenmesine neden olacaktır. Özellikle düzenli olarak temizliği yapılamayan klimalar büyük tehlike oluşturuyor.
Gözleri Rahatlatmak İçin Suni Gözyaşı
•Hastalarımızı rahatlatmak için topikal damla şeklinde ilaçlar veriyoruz. Suni gözyaşı damlaları hastalarımızı rahatlatacaktır. Ayrıca alerjiye neden olan etkenden uzak durma alınacak önlemler arasında yer alır örneğin kır polenlerin ağaç ve bitkilere ait polenlerin olduğu Yerlerden uzak durmak korumada etkili diyebiliriz.’’
Fazla Klorlu Havuzda Gözlerinizi Açmayın
•Havuzdan çıktıktan sonra birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa yol açmaktadır. Ancak havuzda kirliliğin yol açtığı göz rahatsızlıkları olasılığı daha fazladır. Ayrıca eğer havuz suyu fazla klorlanmışsa gözleri, genzi, burun içini yakar. Gözlerde alerjik kızarıklıklar ortaya çıkar. Havuz suyunda gereğinden çok klor varsa hemen hemen herkes bundan etkilenir. Çok klorlu havuzlarda ve ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak bizi alerjik göz rahatsızlıklarından koruyacaktır.