Birbirimizi hatırlarken yüzlerimizin çizgileri hafızalarımıza kazınıyor, çizgileri fazla ciltler zaman zaman üzgün ve yorgun kişilikleri ifade ederken, kırışıksız ve gergin ciltler mutlu kişilik olarak algılanıyor ve gülümseyişleriyle enerjilerini etraflarındakilere daha çok aktarabiliyorlar,
bizi mutsuz kılan bu çizgilerin yaygınlığı ve derinliği aynı zamanda biyolojik yaşımızın göstergesi
olabiliyor. Dudak estetiğinde ve güzelliğindeki bu olumsuzluklara zaman içerisinde içeriye doğru dönükleşen, kavisleri kaybolmuş, kenarları düzleşmiş bir dudak yapısı ilave olmaya başlar, hatta birçok insan ruj sürerken dudaklarındaki bu olumsuz değişiklikleri belirgin olarak fark eder.
Hacimleri geri kazandırmak…
Artık dudaklara hacim kazandırmak gerekiyor, bunun için naturel dolgulardan faydalanabiliyoruz ama kalıcılıkları 6 – 8 aydan öteye gitmiyor, yada bedeninizden alınacak kendi yağınızla dudaklara hacim kazandırmak en iyisi. Çünkü kendi yağınızla yapılan işlemlerin kalıcılığı yıllarca sürebiliyor. Kişinin toleransına göre anestezi gerektirmeyen ama ağrıya duyarlı kişilerde minik bir lokal anestezi ile rahatlıkla gerçekleştirilen işlemle dakikalar içerisinde yeni dudak formunuza kavuşabiliyorsunuz. Birkaç günden sonra ise koyulan dolgular veya yağ iyice yerleşiyor ve dudaklar için beklenen güzellik elde ediliyor.
Çökmelerin doğurduğu kırışıklıklar…
Cildin içerisindeki kolajen, elastin adı verilen proteinlerin kaybına bağlı derin çizgilerin de iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun için çizgileri onaran ve tercihe bağlı olarak 12 ay kullanılabilen Nlite V lazer sistemi ile çizgiler onarılıyor, uygulama son derece konforlu ve acısız, birkaç dakikada yapılan tedaviden sonra ilk 72 saatte kaybolan proteinler geri geliyor, bu proteinlerin kırışıklıkları küçültmesi için ise su depolaması gerekiyor ve en iyi sonucu görmek için 8 – 12 hafta gerekli, uygulamadan iki hafta sonra sonuçlar kendini belli etmeye başlıyor. Artık daha kırışıksız ve genç görünümde dudaklarımızı görmeye başlıyoruz. Eğer dudaklarınızdaki kırışıklıklar çok derin ise ilave olarak takip eden bir seansta fraksiyonel karbondioksit lazerle yapılan işlem ile kırışıklıklar belirgin olarak azaltılabiliyor. Çene kemiklerindeki erime, diş protez uygulamaları veya zayıflamaya bağlı cilt altı yağ dokusundaki kayıplarda dudaklar büzülmeye ve köşeleri de aşağı doğru inmeye başlar. Bu durumda dudaklara ilave olarak botox ile müdahele edilerek büzülmeler ve aşağı doğru inmeler engellenebiliyor.
Kalıcı makyaj estetiğe güzellik katıyor…
Bazı dudakların kırmızı kenarlarının renklerinin daha canlı olması ve dudak kenarlarındaki çizgilerin daha belirgin olması güzelliği daha da zenginleştirebilir. Bunun için ise hafif bir kalıcı makyaj işlemini uygulamakta yarar var.
Mimik hatları da unutulmamalı…
Burun köşeleri ile ağız köşelerini birleştiren derin mimik hatları da dudak problemleri olan hastaların çoğunda rahatsız edici boyutta belirgindir, estetik bütünlük açısından mutlaka bu çizgilerin de küçültülmesi gerekiyor. Bu çizgiler acaba yüz kaslarındaki sarkmaya mı bağlı gelişmiş, yada aşırı kullanıma bağlı o bölgede ciltte ve cilt altında proteinsel çökmeye mi bağlı oluşmuş, net olarak anlaşılmalıdır. Bu çizgiler için de yukarıdaki çözümler uygulanabilir ancak yüz kaslarındaki sarkma problemi belirgin ise bir plastik cerrahtan yardım almakta yarar var.
Dudak dolgusunun kalıcılığını uzatmak için ne yapmalıyım?
Özellikle güneş ışınları, renkli kozmetikler, sigara tüketimi, klorlu sular ve olumsuz çevre koşullarından mümkün mertebe imtina etmek gerekiyor. Cildin bakımını ise düzenli olarak yapmak gerekiyor, çizgilerin gerek azaltılması, gerekse de yenilerinin geciktirilmesi amacıyla bol C vitamini ve meyve asitlerini bu bölgeye uygulamak gerekiyor. Güneş ışınlarının her geçen gün daha tehlikeli olduğunu dikkate alarak cilt yaşlanmasına karşı da mutlaka tüm gün koruma sağlayacak koruma faktörlerinin de cilde uygulanması gerekiyor.