Yaz aylarında çocuklarda burun kanamasına dikkat edilmeli ve ciddi kanamalarda mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır
Burun kanamasının nedeni; burun boşluğunu döşeyen tabakada kolayca zedelenebilen zengin bir ince damar ağının bulunmasıdır. Sık sık oluşan az miktarda olan burun kanamaları acil bir müdahale gerektirmezken, bir darbe ya da kaza sonrası başlayan yoğun burun kanamaları beraberinde (baş dönmesi, bulantı, bilinç kaybı, gözlerin kararması gibi) semptomlar oluşabilmektedir. Ve mutlaka bir uzman hekim tarafından müdahale gerektirmektedir.Emsey Hospital’dan KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut konu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Burun kanamaları neden olur?
Çocuklar, enerjik ve hareketli yapıları dolayısıyla, oyun oynarken veya koştururken kendilerini kazayla yaralayabiliyorlar. Buruna parmak veya yabancı cisim sokulması, aşırı fiziksel aktivite, düşme veya darbe alma gibi sebeplerle de çocuklarda burun kanaması oluşabiliyor. Bu durumların müdahalesi, diğer durumlara göre daha kolaydır. Ancak, bu durumlar dışında oluşan ve tekrarlayan kanamalar, burun damarlarındaki kitlelere veya diğer sorunlara işaret ediyor olabilir. Ani hava değişimlerine bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında, burnun sık akması ve kaşınmasıyla meydana gelen mukoza tahrişiyle burun kanaması olabileceği gibi, buruna yabancı cisim sokulması veya buruna alınan darbelerle de burun kanaması olabilmektedir. Havanın fazlasıyla kuru olduğu sıcak yaz aylarında veya çok soğuk kış günlerinde de burun kanamaları yoğun olarak yaşanabilmektedir. Ancak, tekrarlayan burun kanamaları söz konusu ise; geniz eti varlığı, sinüzit, alerjik rinit veya burun duvar eğriliği var olması muhtemeldir. Böyle durumlarda, zaman kaybetmeden bir KBB uzmanına muayene olunmalı, tedaviye başlanmalıdır.
Kanamanın ciddi olup olmadığını nasıl ayırt edebiliriz?
Kanamaların çoğu basit nedenlere bağlı olsa da ciddi kaynaklı olabilir. Ciddi olmayan burun kanamaları genelle basit müdahale ile kendiliğinden durur. Ciddi olan kanamalar kendiliğinden durmaz hekim müdahalesine gerek duyulur, ön veya arka burun tamponları uygulamak gerekir. Ön burun kanamaları, burun boşluğunun hemen girişinde, orta hatta ve kılcal damarlar mukoza örtüsünün içinde özel bir bölgede bir araya gelirler. Çocuklarda en sık görülen burun kanamaları bu bölgeye ait olanlardır. Çoğu burun kanaması, buradaki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Arka burun kanamaları kontrol edilmesi zor ve ciddi kanamalardır. Kanamanın yanında göz kararması, fenalaşma hissi, çarpıntı yani tansiyon düşmesi ve nabızda hızlanma gibi fazlaca kan kaybı belirtileri varsa mutlaka müdahale gerekmektedir.
Burun kanamasına ilk müdahale nasıl yapılmalıdır?
Öncelikle bu gibi durumlarla karşılaşıldığında panik olmamanız ve çocuğunuzu da korkutmamanız gerekir. Kanama esnasında baş hafifçe öne doğru eğilmelidir. Çünkü baş geriye atıldığında kan burundan geniz ve boğaza, buralardan da yutularak mideye gider veya hava yoluna bronşlara ve akciğere kaçabilir. Mideye kaçan kan bulantı ve kusma yapar. Hava yoluna kaçan kan ve pıhtılar solunum zorluğuna ve boğulmalara yol açabilir. Dolayısıyla burun kanaması sırasında başı arkaya atmamamız ve dik tutmamamız gerekir. Kanama sırasında hemen lavaboda sümkürülerek burun içi kan pıhtılarından temizlenmelidir. Burun kanatları ve yumuşak kısmını tamamen kavrayacak şeklide başparmak ve işaret parmaklarla bastırılıp sıkıştırılır. Sağlam, ancak nazik bir şekilde baş ve işaret parmakların yan tarafıyla sıkılan burun yumuşak kısımları yüze, yüz kemiklerine doğru bastırılmalıdır. Bu şekilde 5-10 dakika kadar beklenmelidir. Kanama bölgesi kalp seviyesinde tutulmalıdır bu şekilde şiddeti azaltılabilir. Ön taraftan olan burun kanamaları büyük çoğunlukla bu müdahale ile durur. Durmazsa burun açıcı spreylerden herhangi biri ile bir miktar pamuk ıslatılıp burun içine yerleştirilerek burun kanatlarını sıkma işlemi tekrarlanabilir. Kanamanın durduğu gözlemlenirse yavaş yavaş nefes alıp vermeye çalışmalıdır. Durdurulamayan durumlarda ise mutlaka bir KBB doktoruna başvurulmalıdır. Çocuklarda tekrarlayan burun kanamalarında sebep mutlaka araştırılmalıdır. Basit bir sebep olabileceği gibi hemofili gibi pıhtılaşma bozukluğu yapan kan hastalıkları, tümörler kanama nedeni olabilir. Hafife almamak gerekir.