Cildin yaşla birlikte ve dış etkenler nedeniyle yıpranması kaçınılmaz. Ancak, yılların izini en aza indirmek ve her zaman sağlıklı bir cilde sahip olmak elimizde.
Prof. Dr. Dilek Demir Erol, cilt bakımı hakkında şu bilgileri aktarıyor:
Güzel bir cildin ilk adımı “temizlik”
Kadınlar, ister ev hanımı ister iş kadını olsun cildinin temizliğine fazla vakit ayırmıyor ne yazık ki. Çünkü günümüzde herkesin zaman problemi var. Bundan da önemlisi ev yapımı sabun kullanarak, çoğunlukla da sadece suyla yıkayarak doğal bir temizlik yaptığını zanneder kadınlar. Oysa cildimiz bütün gün oluşan kir, yağ, mikrop ve ölü hücrelerden arındırılması gereken bakıma muhtaç görselimizdir. Genellikle kadınlar, kendi doğru bildikleri yöntemlere göre yaptıkları temizlikten sonra ciltlerini kuru ve gergin hissederlerse temiz olduğuna inanırlar. Temizlik konusuna bilimsel açıdan baktığımız ise cilt tiplerine göre kullanılacak ürünler ve uygulanan yöntemler de farklı olacaktır. Bu konuda en iyi desteği konusunda uzman eczacılardan alabilirsiniz.
•Yüzünüzü günde iki kez temizleyin. Haftada bir kez peeling uygulayın. Böylece yüzdeki ölü deri hücrelerden kurtulursunuz. Ayrıca kan dolaşımını artırarak yeni hücre oluşumunu desteklersiniz.
•Yüzünüze sabun kullanmayın. Damarlarınızın çatlamasına yol açar.
•Temizlik sonrası mutlaka tonik kullanın. Tonik cildin pH değerini dengeleyerek dış etkenlere ve kuruluğa karşı önlem almış olursunuz.
Cildinize kaybettiği nemi geri vermelisiniz
Cilt bakımında ikinci önemli nokta cildi nemlendirmedir. Gün boyu muhatap olduğunuz olumsuz çevre şartlarının cildinize dost olacağı düşünülemez. Cilt tipine uygun doğal içerikli bir nemlendirici ile cildinizde oluşan istenmeyen görüntüyü yok edeceğiniz gibi gelecek için de var olanı korumayı sağlayabilirsiniz. Nemlendiricinizi seçerken içeriğinin mümkün olduğu kadar doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Seramid, gliserol, AHA, Niyasin, peptid ve gliserol başlıca bulunması gereken maddelerdir.
Güneşten korunmalısınız
İyi bir cilt bakımı için güneş koruyucu kullanılmalıdır. Sanılanın aksine bu ürün grubu sadece yaz aylarında değil kış aylarında da mutlaka kullanılmalıdır. Güneşin UV ışınları 24 saat 12 ay foto yaşlanmaya, güneş yanıklarına cilt kanserinin oluşmasına neden olur. O nedenle yaz kış en az 35 faktörlü koruyucu kullanılmalıdır. Güneşin ultraviyole yelpazesinde üç tür radyasyon vardır. UVA, UVB, UVC.
UVA: Güneş ışınlarını %95’ini oluşturur. Uzun dalga boylu ışın; derinin en alt tabakasına kadar etki gösterir. Yaşlanmayı ve alerjiyi ifade eder. UVB: Orta boyda dalga boylu ışındır. Cildin hızla kızarmasını ve geçici süre ile kararmasını sağlamaktadırlar. Güneşe maruz kaldıktan sonraki 24 ile 48 saat içerisinde pigment hücrelerini uyararak cilt rengimizin koyulaşmasına neden olurlar. Ve cilt üzerinde oluşan güneş yanığı zararlarının temel faktörü ultraviyole B ışınlarıdır. UVC: Ultraviyole C ışınlarının ise normal koşullar altında çok zarar teşkil etmemesi gerekirken ozon tabakasının delinmesi sebebi ile yeryüzüne daha yakın açılarda yansıyarak kanserojen riskini ve zararını yüksek derecede arttırmaktadır. Bu güneş ışınları hücre DNA’sına zarar vermekte ve hücrenin yapısını bozarak cilt kanserine neden olabilmektedir.
Var Olanı Koruma Yaşam Felsefemiz Olmalı
Cildin yıpranmaması ve yaşlanmaması doğaya aykırıdır. Yılların izini cildinizde daha az ve daha geç görmek için var olanı korumalısınız.
1.Beslenmemize dikkat etmeliyiz. B, C, E, A ve K vitaminleri cildimizin temel taşlarıdır. Vitamin açısından zengin besinleri tercih etmeliyiz.
2.Omega-3 yağ asitlerinden EPA güneş ışınlarının neden olduğu cilt yaşlanmasını ve var olan yaşlanma izlerini azaltır. En zengin omega-3 kaynakları ise uskumru, hamsi, levrek ve somon.
3.Beslenmemizde antioksidan gücü yüksek meyvelerden yararlanmalıyız. Nar, kiraz, yabanmersini, erik, üzüm, elma, çilek gibi yüksek antioksidan içerikli, cilt dostu meyveler yemeliyiz. Her gün en az bir tane elma ara öğün olarak yenmeli ve cildimiz için çok yararlı olan kuversetin, üzümden resveratrol, erikte proantosiyanidin’den yararlanılmalıdır.
4.Şeker ve şekerli yiyecek ve içecekten uzak durulmalıdır. Şeker cildin dostu değil düşmanıdır.
5.Balkabağı günümüzde en çok önerilen ve medikal kozmetik ürünlerin formülasyonuna da giren iyi bir cilt dostudur. Havuç ile birlikte alındığında beta karoteninde varlığıyla iyi bir antiaging kokteyli oluşturulabilir.
6.C vitamini cildin dostu ve olmazsa olmazıdır. Turunçgiller zengin bir C vitamini kaynağı olduğu gibi kabuklarındaki d-limonene de antiaging etkili ve cilt kanserine karşı koruma özelliğine sahip bir etken maddedir.
7.Ceviz, badem ve fındık E vitamini, kalsiyum, omega-3 yağ asitleri içerirler ve cilt dostu olarak bilinirler.
8.Yoğurt ilk bilinen biyoteknolojik bir üründür ve hem vücuda hem de cilde yararlıdır.
9.Günde en az 2.5 litre su içmeliyiz. Nem kaybını karşılar erken yaşlanmasını engeller.
10.En az ayda bir kez profesyonel cilt bakımı yaptırmalıyız.
11.Keten tohumu omega-6 açısından zengindir.
12.Yumurta bilinenin aksine çok yararlı bir besindir, protein, mineral ve vitamin kaynağıdır.
13.Yeşil çay içeriğindeki polifenoller ve kateşinlerden dolayı antioksidan ve antiaging etkili bir içecektir.
14.Sigarayı bırakmalısınız. Sigara içenler içmeyenlere göre yaklaşık 3 yıl daha yaşlı gözükmektedir. Sigara, oksijenin yeterli düzeyde vücutta gezmesine engel olduğu gibi toksin etkisi ile gözenekleri kapatır ve cildin kırışmasına neden olur.
15.Alkolden uzak durmalısınız. Çok alkol vücutta iltihaplanmayı arttırdığı gibi, toksik etkisini oluşturur. Haftada 1-2 kez alkol almaktan tabi ki bahsetmiyoruz. Bahsettiğimiz, her gün ve çok miktarda alkol kullanmak.
16.Makyajınızı temizlemeden yatmamalısınız. Makyajınızı eve gelince temizlemelisiniz. Yüzde kalan makyaj cildin nefes almasını zorlaştırırken, sivilce ve kırışıklıklara neden olur. Makyaj yaparken kullandığınız fırçalar kesinlikle temiz olmalıdır. Yüzünüzde bakteri oluşumunu engellemek için mutlaka fırçalarınızı belli aralıklarla temizleyin.
17.Düzenli ve sağlıklı uyku uyumanın faydaları saymakla bitmez. Cildinizin ve vücudunuzun dengesi için sağlıklı uyku uyumaya ve buna vücudunuzu alıştırmaya çalışın.