Metabolizma hızının etkiliyken faktörler arasında fiziksel aktivite, cinsiyet, yaş, ilaç kullanımı, kas kitlesinin miktarı, yenilen yiyeceklerin yağ-karbonhidrat-protein oranı ve yanlış yapılan diyetler yer alıyor. Kaslar vücutta daha fazla kalori kullanırlar dolayısıyla kas kitlesi yüksek ve yağ kitlesi düşük olan kişilerin metabolizması yağ kitlesi yüksek olan kişilere göre daha hızlı çalışmaktadır.
Nasıl beslenelim?
Acı biber
İçinde bulunan kapsaisin vucüttaki yağı oksidasyona uğratarak yağ yakımını arttırıyor ve metabolizmamızı hızlandırıyor.
Kapsaisin özellikle jalapeno biberinde tüm acı biber çeşitlerinde bol miktarda bulunur. Bu yağ yakıcı özellikten yararlanmak için mutlaka her gün tüketmeye çalışın. Salatalarınıza ekleyebilirsiniz veya yemeklerin yanında yiyebilirsiniz. Çorbalarınıza ve yemeklerinize de acı pul biber ekleyerek bu etkiyi arttırabilirsiniz.
Tarçın
Suya, çaya, süte ve tatlılara tarçın ekleyerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Hem lezzetlendirmiş olursunuz, hem de şekeriniz dengelenir böylelikle insülin salgısı artmaz tokluk hissi verir.
Yeşil Çay
Yeşil çayın içerdiği kateşin vücutta ki yağ oksidasyonu arttırarak metabolizmayı hızlandırır.
Günde en az iki finçan yeşil çay içmeye dikkat edin. Tarçınla demlenirse ve limon ile içilirse yağ yakımını da destekler.
Fındık
Günde 10-15 adet taze kavrulmuş fındık tüketmek 2013 de Çin’de yapılan geniş kapsamlı bir araştırmada bölgesel yağlanmanın azaldığını göstermiştir. Fındığın içinde bulunan diasilgliserol toplam yağ tüketiminde azaltıldığı taktirde etkisini kanıtlamış.
Kahve
Kahvenin içindeki kafein (siyah çay ve yeşil çayda da bulunur) metabolizmamızı hızlandırır. Şekersiz ve sütsüz tükettiğinizde hiç kalori almadan bu etkiden yararlanabilirsiniz. Fakat abartmayın, ne kadar tükettiğiniz önemli.
Hindistan cevizi yağı
İçerdiği orta zincirli yağ asitleri vücut tarafından kalori yakımında kullanılır ve depolanmaz.
Hindistan cevizinin kendisini veya yağını yemeklerinize ekleyerek kullanabilirsiniz.
Yalnız unutmayın ki zayıflamak için toplam kalori tüketimini azaltmak gerekir.
Metabolizma hızlandıran çorba tarif
2 yemek kaşığı bulgur
1 adet orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Bol maydanoz, nane…
Pul biber; kimyon; karabiber
Bulguru iki bardak su ile haşlayın. Zeytinyağını tavada ısıtın, soğanları ve sarımsakları öldürün. Tüm malzemeleri blenderdan geçirerek hazırlayın. Günde iki öğün tüketmeye çalışın.
Metabalizmanızı hızlandırmak için yemeklerinize şifalı otlar katın!
Kekik
Toplumumuzda en eski şifalı bitki olarak bilinenlerden bir tanesidir kekik. Eterli uçucu yağ, tanenler ve flavonlar içerdiği bilinir. Genelde yağlı ve ağır yemeklere eklenir mesela pirzola gibi. Sindirimi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Kramp çözücü, balgam söktürücü ve dezenfekte etme etkisine sahiptir. Böbrek taşlarının düşmesine de yardım eder. Yalnız bu etkilerin yanı sıra yan etkilerde vardır. Mesela karaciğer üzerinde zararlı etkileri olduğu bilinmektedir o yüzden dikkatli kullanılması gerek.
Maydanoz
Mutfağımızda en çok maydanoza yer verilir. Salatlardan yemeklere birçok şeye kullanılır. İdrar söktürücü ve ödem attırıcı etkiye sahiptir. İçerdiği Luteolin denilen bitkisel bileşik vücutta serbest radikallere savaş açar ve böylelikle kanser hücreleri ile savaşır. Bunun dışında Beta karoten ve bol miktarda C vitamini içerir.
Özellikle diyet yaparken bu etkilerden faydalanmak için taze olarak bol miktarda tüketin.
Nane
Mide ve bağırsağımızı rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kasları yatıştırıcı gücü ile spazmlara ve hazımsızlık sorununa iyi gelir. İçinde Vitamin C, Mangan ve beta karoten içerir. Suda eriyen antioksidan olarak görülen Vitamin C hücre sağlığımızda önemli rol oynar. Özellikle kolon kanseri riskini azalttığı görülmüştür. Yoğurda, soslara ve çaylara ekleyerek tüketebilirsiniz
Fesleğen
Doğada birçok çeşit fesleğen bulunur. Fesleğende bulunan flavonoidler hücrelerimize koruma sağlar. Vücudumuzun serbest radikaller tarafından zarar görmemesini engellemektedir. Ayrıca anti bakteriyel etkiye sahiptir.
Aromasını kaybetmemek adına taze kullanmanızı veya derin dondurucuda saklamanızı tavsiye ediyorum. Bunun dışında anti romatizmal etkiside bulunmaktadır.
Makarnalara, salatalara, et yemeklerine ve peynirlere koyarak tüketebilirsiniz.
Roka
Tokluk hissi sağlar ve detoks etkisine sahiptir. Salatalara ve kahvaltılarda çiğ olarak tüketin.
Hazırlayan: Diyetisyen Yelda Özel Dağcı