Baharatlar genellikle yiyeceklerimize verdikleri renk, lezzet ve muhteşem kokuları ile biliniyor. Oysa baharatların bilinmeyen bir yanı da sağlığımız için oluşturdukları faydalardır. Doğanın bize sunmuş olduğu bu renkler dünyası şifa dağıtıyor ve yemeklerimize lezzet katıyor.
TARÇIN
Tarçın sadece tatlılarımıza, içeceklerimize güzel bir aroma ve koku veren bir baharat olarak düşünülmemelidir. Yapılan çalışmalar tarçının güçlü bir antioksidan, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Tarçının en olumlu etkilerinden biri de açlık ve tokluk kan şekeri seviyesini düşürmesi yönüdür.
ZENCEFİL
Aromatik lezzete sahip olan baharatlardan biri de zencefildir. Kış aylarında yakamızı bırakmayan grip, soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklara birebir iyi gelir. Aynı zamanda romatizmal ağrılara, damar tıkanıklığına ve iltihaplanmaya karşı da kullanılıyor. ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma yakın gelecekte kanser tedavisinde kullanılabileceğini de ortaya koymuş.
ZERDEÇAL
Şifasıyla ve lezzetiyle bilinen bir baharat türüdür. Yapısında içermiş olduğu curcumin sayesinde güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Böylelikle vücudumuzu kansere karşı korur. Amerikan Kanser Araştırma kurumunun yapmış olduğu bir araştırmada curcumin’in meme ve pankreas kanserini tedavi edici ve koruyucu rolü olduğu görülmüş.
NANE
Mutfaklarımızın başköşelerinde yer alan baharatlardan bir tanesi de nanedir. A ve C vitaminleri yönünden zengindir ayrıca antioksidan özelliği gösterir. Sıklıkla nane-limon olarak tükettiğimiz bu baharatın mide rahatsızlıklarına karşı olumlu etkisi vardır. Nanenin özellikle sindirimi kolaylaştırıcı, ağrı kesici, sakinleştirici ve ferahlatıcı gibi pek çok faydaları vardır.
KEKİK
Etrafa saçtığı güzel kokusu ile bilinen baharatlardan biridir. K vitamininden zengindir ve antioksidan içeriği yüksektir. Bronşit ve solunum yolu tıkanıklıkları gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda stres ve uykusuzluk gibi problemlere de çözüm sağlar.
KARABİBER
Soframızdan eksik etmediğimiz bir baharat çeşidimiz de karabiberdir. İçerisinde bulunan piperin ile metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Antioksidan bakımından zengindir. Aynı zamanda solunum yolu tıkanıklıkları gibi hastalıklara karşı koruyucu etki oluşturur.
KIRMIZIBİBER
Baharatların renkli dünyasının çeşitlerinden biri de kırmızıbiberdir. C vitamini yönünden zengin bir kaynaktır ve antioksidan özelliğine sahiptir. Temel maddesinde kapsaisin bulunur ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye de sahiptir.
BİBERİYE
Güzellik ve bakım denildiğinde ilk akla gelen baharatlardan biridir. Hoş bir kokuya sahip olan bu bitki uçucu yağlardan zengindir. Taze biberiye yaprakları C vitamini kaynağıdır ve diyet lifi içerir.
DİKKAT!
Diğer yiyecekler gibi baharatların da bir son kullanma tarihi var, bozulmamaları için onları doğru koşullarda saklamanız gerekiyor. İşte baharatlarınızdan uzun süre faydalanmanın yolları.
Üzerini okuyun.
Çoğu baharat paketinin üzerinde son kullanma tarihi yazar. Eğer yazmıyorsa üretim tarihine bakın. Kuru otlar ve baharatlar üretildikten iki yıl sonraya kadar taze kalır.
Serin tutun.
Nem ve sıcaklık baharatlarınızın ömrünün kısalmasına neden olabilir. Bu nedenle onları karanlık, serin ve kuru yerlerde saklamanız gerekir (buzdolabının üzerinde değil), diyor Limor Baum.
Bütün alın.
Eğer mümkünse, çekilmemiş biber tanesi ya da kimyon tohumu gibi baharatlarınızı bütün halleriyle alın ve onları bir havan veya kahve öğütücü yardımıyla kendiniz öğütün.
Gösterin.
Baharatlarınızı düzenli tutmak tuz alımınızı abartmanızı önlemenize yardımcı olur. Seçtiğiniz bir çekmeceyi boşaltın ve içine baharatlarınızı sırayla dizin.
Hazırlayan: Diyetisyen Fatma Çelebi