Günümüzde artık birçok kadın dış görünüşüne annelerimiz ve anneannelerimizden daha çok önem veriyor. Yediğine içtiğine dikkat ediyor, kalori hesabı yapıyor, mutlaka fit kalmaya çalışıyor sporunu aksatmıyor. Bu arada yoğun iş temposuna ayak uyduruyor, modayı takip ediyor ve kariyer basamaklarını tırmanma konusunda da erkeklerle yarışıyor. Çocuk da yaparım kariyerde diyor ama hamilelikten de bir o kadar korkuyor. Bu korkunun en büyük nedeni ise hamilelikteki fiziksel değişikler, kilo alma ve alınan kiloları verememektir.
Bu noktada vereceğimiz küçük ipuçları ile kendinizi hamileliğe hazırlayabilir, hamileliğin getirdiği fiziksel değişiklikleri en aza indirebilir ve hatta bir an önce hamile kalmaya karar bile verebilirsiniz.
Nasıl mı? Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa’ya kulak verelim:
Anatomik Check-Up Ve Manuel Terapi Yaptırın
“Vücudumuzdaki kaslardan, bağlardan ve eklemlerden gelen sinyaller bize fiziksel sağlığımız hakkında bilgi verir. Arada sırada yaşanan ağrılar, tutulmalar günlük yaşam içinde normal kabul edilir. Ancak bu sinyaller vücut dengesini bozacak olaylardan kaynaklandığı için asla küçümsenmemelidir. Hamilelikle birlikte vücudun dengesi hem hormonal hem kassal hem de duygusal olarak değişir. Bu değişimlere adapte olabilmek için hamilelik öncesinde mümkün olan en ideal vücut seviyesine ulaşmakta fayda vardır. Siz de vücudunuzdan gelen sinyalleri dinleyin ve en yakın zamanda bir anatomik check-up yaptırın. Böylece hamilelik döneminde karşılaşılabilecek fiziksel problemlerin olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz. Hamilelik öncesinde bu problemlere müdahale edilmez ise hamilelik sırasında sizi daha büyük sıkıntılar bekliyor. Bu sıkıntılar hamilelik sonrasında da size miras olarak kalabilir.
Anatomik check-up sonrasında tespit edilen sıkıntıları en kısa sürede ve en etkili manuel terapi ile çözmek mümkündür. Manuel terapi ile hamileliği sağlıklı ve dayanıklı bir vücutla karşılayın. Böylece bebeğinize harika bir şekilde ev sahipliği yapabilirsiniz.
Önce Kas Yapın Sonra Çocuk
Yapılan birçok araştırma, kuvvetli kasların daha kolay doğum sağladığı ve doğum süresini kısalttığını göstermektedir. Önemli olan doğru kasları doğru bir şekilde kuvvetlendirmektir. Kalçanın iç bölgesinde bulunan pelvik taban kasları doğuma yardımcı en önemli kaslardandır. Kegel egzersizleri bu bölgeyi kuvvetlendirmek için en ideal egzersizlerdir. Gün içinde, çalışırken, dinlenirken rahatlıklar yapabileceğiniz bu egzersizler sizi doğuma hazırlar.
Kuvvetli bacaklar size hem hamilelik sırasında hem de doğum sırasında oldukça yararlı olacaktır. 9 ay boyunca artan vücut ağırlığını taşımak bacakların görevidir. Hormonların etkisiyle gevşeyen bağlar sıklıkla ayak bileği burkulmalarına sebep olur. Size özel hazırlanan kuvvetlendirme programları ile eklemlerinizi destekleyerek yaralanmaları önleyebilirsiniz.
Her geçen gün büyüyen karın ile bu bölgedeki kaslar zayıflar ve bebeğin ağırlığı ile öne doğru eğilmeye başlarsınız. Bu durum sırt ve bel kaslarının fazladan yük taşıması ve zorlanması anlamına gelir. Kuvvetli karın ve sırt kasları ile hiçbir zorlanma olmadan karnınızın büyümesini dengeleyebilirsiniz. Hamilelik boyunca dik duruşunuzu korursunuz ve bel ağrıları yaşamazsınız.
Hamileliğe Hazırlık Sporları
Doğumdan sonra belki de en büyük problem emzirme ve bebeği taşıma sırasında sırtta ve kollarda meydana gelen ağrılardır. Anne ve bebek için en özel anlardan biri olan emzirme, ağrılar yüzünden eziyet haline gelmesin. Uzunca bir süre bebeğinizi taşımanız gerekiyor bu yüzden güçlü kollara ihtiyacınız var. Düzgün ve ağrısız kol hareketleri için ise sırt kaslarınızın kuvvetli olması gerekmektedir. Sırt kaslarının zayıflığı hem kol hareketlerinin azalmasına hem de ağrılara sebep olmaktadır.
Yaralanma meydana getirmeyen ve maksimum verim alabileceğiniz bir spor seçmelisiniz. Pilates, yürüyüş, yüzme gibi sporlar hamileliğe hazırlık için uygun sporlardır.
Zayıflamadan Hamile Kalma
Hamileliğe ne kadar fit girerseniz o kadar hamilelik sırasında vücudunuzun karşılaşacağı problemleri o kadar rahat atlatırsınız. Vücut ağırlığının ideal olması, dengeli kilo alınmasını ve doğum sonrasında daha rahat ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.