Uzmanlar gebelik döneminde dengesiz ve yetersiz beslenmenin, erken ve düşük doğum, bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek doğumlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Kula Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Sipahi, kadınların hamilelik döneminde beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini bildirdi. Sipahi, gebelik dönemindeki yetersiz ve dengesiz beslenmelerin bebeklerin anne karnındaki büyüme ve gelişmesine etkilediğini ifade ederek, çay, hazır meyve suları ve asitli içeceklerin tüketimi konusunda hassas davranılması konusunda hamile kadınları uyardı. Sipahi, “Gebelik döneminde, vücutta oluşan zararlı maddelerin atılımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için 8-10 bardak (1 buçuk 2 litre) su tüketmeliyiz. Her gün her öğünde değişik besinler tüketilmelidir. Her öğün dört besin grubunu içermelidir. Öğün atlanmamalıdır. Kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Üç ana öğünün yanında ara öğünlerde de besin tüketimi sağlanmalıdır” dedi.
Düşük Ve Ölüm Doğum Riski Var
Gebelik süresince annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi ile bebekte çeşitli sorunlar meydana gelebileceğini dile getiren Mehmet Sipahi, şöyle konuştu: “Bu dönemdeki dengesiz beslenme erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek doğumları ve ölü doğumlara neden olabilir. Bu nedenle bu dönemde peynir, süt, yoğurt yeşil yapraklı sebze, kırmızı ve beyaz et, yumurta ve balık tüketimine önem verilmelidir.”
Kaynak:İHA