Burger hastalığı tedavi sürecine başlamanın tek şartı sigaranın tamamen bırakılmasıdır. Aksi halde kol ve bacak kesilmesine kadar varan üzücü sonuçlar en az trafik kazaları kadar sık görülmektedir
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cafer Abbasoğlu, Burger hastalığını genç ve orta yaşlarda görülen, nedeninin tam olarak bilinmediği ancak sigara ile ilişkisinin yüzde yüz kanıtlandığı bir damar tıkanıklığı hastalığı olarak tanımlarken el, ayak parmaklarında nasır ve tırnak batması gibi oluşumlarla ortaya çıkan ilk klinik belirtileri ise şu şekilde sıraladı: Parmaklarda soğukluk ve hissizlik ,ciltte renk değişiklikleri ,lezyonlar, istirahat anında bile hissedilen ağrılar, topallama , kısa yürüyüş mesafelerinde bile duraklamalar , etkilenen parmaklarda kırmızı ve morumsu renk değişiklikleri. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen hastalığın kesin tanısı anjiografik tetkik sonucunda konulmaktadır. Anjografide, tıkanıklığın üst tarafındaki arter duvar tamamen düzgündür, alt tarafında ise bazen akordion benzeri bir görüntü görülebilir. Genellikle tıkanan her damarın etrafında sonradan oluşan kılcal damar ağları bulunur. Damar tıkanmasına rağmen bacak bu kılcal damarlarla beslenmeye çalışır. Burger hastalığında damarların saç topağı şeklinde karmakarışık bir hal aldığını sözlerine ekleyen Abbasoğlu, bu durumda hastaların dayanılmaz ağrılarını hafifletmek için ayaklarını sarkıtarak uyuduklarını, böylece dolaşım süresini uzamasıyla o andaki kısıtlı oksijenin bile hastayı rahatlattığını ifade etti. Kollarda parmak uçları veya elin küçük atardamarlarında başlayan hastalık ayakta, parmak ve ayak tarağının küçük atardamarında başlar.
Dr.Cafer Abbasoğlu ayrıca hastalığın:
1-Sürekli ilerleme: damarlarda düzgün bir yol izleyerek ,
2- Atlayarak ilerleme: Kol veya bacaktaki damarlarda belli noktaları atlayarak ilerleme şeklinde gözlendiğini belirtti. Tüm damar hastalıklarında olduğu gibi burger hastalığında da uygun tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemleri kısaca sıralayan Dr. Abbasoğlu, hastalığın derecesine göre en başarılı yöntemlerin düşük enerjili laser tedavisi ile cerrahi müdahale olduğunu söyledi.
Düşük enerjili laser tedavisi:
Son yıllarda bütün dünyada, özellikle Avrupa da önemli merkezlerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Burger Hastalığının seyrine diz altı ve düz üstü tutulumuna göre değişik renk ve dalga boyunda laser ışını seçilir.
Uygulamada genelde:
1: koldan damar yolu açılır (mavi kanül) 2: 5 cmlik laser katater yardımıyla kan ışınlanır. Işınlanan kandaki hemoglobin değişikliğe uğratılarak hastalıklı bölgelerde arteriyoller genişletilir ve iskemik bölgeye, kansız bölgeye daha çok kan gönderilir. Böylelikle hastanın şikayetleri azalmakta, ciltteki renk değişikliği düzelmektedir. Değişik laserlerin değişik dalga boyları ile enfeksiyon hızla gerileyerek, cilt normal rengine dönmekte ve yaralar hızla iyileşmektedir. Düşük enerjili laser tedavisi ağrısız, hastanede yatmadan, ameliyat masasında uyumadan muayenehane veya klinik şartlarında uygulanmaktadır. Bu sayede şiddetli, ağrılar kol, bacak ve parmak kesilmesi gibi organ kayıpları engellenmektedir. Tedavi süresi ortalama 60’ar dakikalık 10 seans şeklinde uygulanmakta ve hastalar gündelik hayat akışını bozmadan aynı gün işine gücüne devam edebilmektedir. Çok ilerlemiş vakalarda 1 yıl sonra ilave 4 – 5 seans tekrarlamak gerekebilir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cafer Abbasoğlu sonuç olarak klinik seyrin tamamen hastanın sigarayı bırakıp bırakmamasıyla alakalı olduğunu, sigarayı bırakırsa klinik seyrin olaysız ilerlediğini, öte yandan sigaraya devam ederse ani arteryel tıkanma, periferik iskeminin ilerlemesi sonucu cerrahi veya medikal tedavinin imkansız hale geldiğini sözlerine ekledi.