Vücudumuzda toplam 3 milyon ter bezi bulunuyor. Vücut kokusunun çoğu, teri üreten ‘apokrin’ ter bezlerinin bulunduğu koltuk altlarından ve kasıklardan geliyor. Bu bezlerde üretilen ter kokusuz bir sıvıdır. Ancak süte benzeyen ve protein açısından zengin olan bu sıvıya bakteriler hücum edince rahatsız edici bir koku ortaya çıkıyor. Bu bezler testosteron
hormonuna karşı hassas olduğu için, ter ve vücut kokusu ergenlikten sonra artıyor. Vücudun diğer yerlerinde
de ter üreten ‘ekrin’ adlı ter bezleri bulunuyor. Bu bezlerden üretilen ter ise daha tuzlu ve üzerinde pek bakteri üreyemiyor.
Neden terliyoruz?
Vücut ısısını terleyerek dengelediğimiz için günde normal olarak ortalama bir litreden fazla ter üretiyoruz. Spor yapmak,
hava sıcaklığı, heyecanlanmak ve tiroid hastalığı, enfeksiyonlar gibi bazı sağlık sorunları, daha fazla terlemeye neden oluyor. Fazla kilolu olmak ve soğan, balık, sarımsak ve baharatlı yiyecekler yemek de fazla terlemeye yol açan diğer nedenler. Fazla terleyen insanların kötü vücut kokusuna sahip olma olasılıkları artıyor. Yeterince sık duş yapmamak ve birkaç gün aynı kıyafeti giymek var olan terin çoğalmasına ve kötü vücut kokusunun keskinleşmesine yol açıyor. Karşı cinsi etkilemek için üretilen hormonların da aynı apokrin bezleri tarafından üretildiği, ancak duş alınmadığı takdirde biriken hormonlarının kötü kokuya yol açtığı biliniyor.
Vücut kokusu nasıl önlenebilir?
Duş yaparken koltuk altınızı ve kasıklarınızı çok iyi yıkayın ve deodorantlı bir sabun kullanın. Giysilerinizi, üzerlerinde bakterilerin yaşamaması için her gün değiştirin ve sık sık yıkayın. Pamuk gibi doğal kumaşların teri daha iyi emdiğini ve daha çabuk buharlaşmasını sağladığını unutmayın. Deodorantlar sadece kötü kokuyu önlerken, ‘anti-perspirant’lar alüminyum klorid maddesi içerdikleri için terlemeyi azaltırlar.
Bir miktar sodyum bikarbonatı direkt olarak koltuk altınıza uygulamak ise, kötü koku sorununu çözmek için doğal bir
yöntem. Terlemeyi azaltmak için reçeteyle alınabilecek ilaçların ise bazı yan etkileri olduğu belirtiliyor.
Botox tedavisi…
Koltuk altı, eller ve ayaklardaki terlemeler birçoğumuzu mutsuz etmektedir. Her geçen gün daha çok yaygınlaşan
bu problemin çözümünde botoks metodu, terleme sorununu uzun vadede çözecek yöntemlerden biridir. Botoksun sadece güzelleşmek için değil, aynı zamanda aşırı terleme sorununa da çözüm olduğunu ve bu tekniğin, bir kahve molasında bile birkaç dakika içerisinde kolayca uygulanabildiğini unutmamak gerekir. Terleyen bölgelere botoks cilt içi minik enjeksiyonlar halinde uygulanır veya elektroporasyon adı verilen yeni teknoloji ile iğnesiz olarak ta cilde sokulabilir. Elleri ve ayakları terleyenlerde de avuç içi ve ayak tabanına da botoks uygulanabilmektedir. Son derece ince uçlu iğneler aracılığıyla tek seferde yapılan enjeksiyon tedavisi ile aşırı çalışan ter bezlerinin aktiviteleri normal limitlere çekilerek rahatsız edici terleme şikayetleri bertaraf edilebilmektedir.
Kolay ve konforlu bir çözüm…
Koltuk altına yapılan botoks uygulaması yaklaşık 15 dakika sürüyor. 12 ay gerçekleştirilebilen bu uygulamada sinek
ısırığı şeklinde minik acılar hissedilebilmekle birlikte herhangi bir anestezi gerekmiyor. Botoksun etkisi ise genellikle
8 – 12 ay devam edebilmektedir. Terleme tamamen ortadan kaldırılmamaktadır, sadece aşırı miktarlardaki terleme
fonksiyonu küçültülerek normal limitlerde terleme fonksiyonunun sürdürülmesi sağlanmaktadır. Hamilelere ve emziren kişilere ise bu yöntem uygulanmakla birlikte herhangi bir olumsuzlukta görülmüyor.
Aşırı terlemeye karşı önlemler…
Sizi serin tutacak giysiler tercih edin. Sıcak havalarda açık renkli, pamuklu ve bol giysiler giyin. Doğal dokumalar hem sizi serin tutar ayrıca terin emilmesini sağlar. Bunun yanında gün içinde elbiselerinizi değiştirme mantığı ile hareket edin. Çalışma ortamınızın serin tutulup havalandırılmış olduğundan emin olun. Terlemeyi artıracak gıda ve içeceklerden uzak durun. Bu kişiden kişiye değişmektedir. Stres, tansiyonlu ortam ve sıkıntı herkes için problem olup, terlemeye yatkın kişilerin bu sıkıntılarla birlikte sorunlarından kurtulması problem olacaktır. Bu nedenle; günün stresini nasıl azaltacağınızı düşünün, aktivitenizi dikkatle planlayın ve kendinize rahatlayacağınız saatler bırakın. Koku, kişisel hijyenik yaklaşımlarla önlenebilir. En basit ve etkin yaklaşımlardan biri sık duş almak.
Botox yaptırmamam için bir neden var mı?
Botox’a alerjiniz varsa, gebelik veya gebe kalma durumunda ve emziren annelerde, kaslarla ilgili hastalığınız varsa, belli grup antibiyotikler ve kas gevşeticilerle, kanın pıhtılaşması ile ilgili bir sorun veya kanı sulandırıcı ilaç alımı(aspirin), geçmişte Botox uygulaması ile ilgili bir problem yaşadıysanız, doktorunuz tarafından reçetelendirilmemiş bir ilaç kullanıyorsanız, koltukaltı bölgesi ile ilgili bir operasyon geçirdiyseniz botox uygulamasından imtina etmeniz en doğrusu.
Botox uygulamasından sonra nelere dikkat etmeliyim?
Asgari bir hafta boyunca güneşlenmeyin, hamilelikten kaçının veya etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanın, emzirmekten kaçının, kas gevşetici ve antibiyotik kullanımına dikkat edin, botox uygulamasında doktorunuzu haberdar edin ve ilaç kullanımı konusunda danışın, omuzların etkilenmesi durumunda bunun araba kullanımını ve mekanik aktivitelerinizi etkileyeceğini unutmayın.