Rinoest Klinik’ten Op. Dr. Coşkun Şanverdi, güzel olabilmenin hatasız, mükemmel yüz hatlarına sahip olmakla değil, kişinin yüzüne uygun ve abartılı olmayan estetik sonuçlarla sağlanabileceğini ve bunun için operasyonların konusunda uzman hekimlerce yapılması gerektiği uyarısında bulunuyor.
Türkiye’de burun, en çok yapılan estetik operasyon olsa da yanlış uygulama sonrası hastalarda ciddi sorunlar görülebiliyor.
Dış görünüşünden memnun olan kişi çoğu zaman kendisi ile barışık, iş hayatında ve sosyal ilişkilerinde daha başarılı, aşk ve evlilik hayatında daha kolay mutlu olabilmektedir. Kişinin kendini aynada güzel ve alımlı görmesi özgüveninin artmasına ve insanlarla daha çabuk iletişim kurmasına olanak sağlar. Burnunun yüzüne hiç yakışmadığını, bazı kişilerde bu kusur öyle bir takıntı haline gelir ki, bireyin iş ve sosyal hayatını tam bir kabusa çevirebilir.
HOKKA BURUN “OUT”! DOĞAL GÖRÜNÜM “IN”
Rinoest Klinik’ten Op. Dr. Coşkun Şanverdi, “Estetik operasyon uygulamalarında her şeyden önce kişinin sağlığının ve hayat kalitesini
arttırmanın öncelikli olduğunu vurguluyor. Şanverdi, “Burundan nefes alma sorunlarına ülkemizde sık rastlanılmaktadır. Buna neden olarak burun kıkırdak eğriliği (septum deviasyonu) başta olmak üzere, burun etlerinin büyümesi (konka hipertrofisi), alerji, kronik sinüzit, geçirilmiş burun ameliyatları veya travmalar sayılabilir. Burun eğriliği hastanın nefes almasını zorlaştırırken görünüş açısından da estetik bir kaygı oluşturabilir” şeklinde açıklıyor.
BURUN AMELİYATI KİŞİYE ÖZEL OLMALIDIR
Estetik burun operasyonlarını en çok burnun boyutlarını küçültmek, büyültmek ucunu yeniden şekillendirmek, burnun tümsekliğini azaltmak, üst dudak ile burun arasındaki kötü açıyı düzeltmek, geniş burun kanatlarının daraltılması, burun deliklerinin küçültülmesi ve burun yaygınlığının giderilmesi amacıyla uygulanıyor. Operasyon, yapılacak işlemin niteliğine göre 30 dakika-1 saat arasında sürüyor. Hasta yaklaşık 4,5 saat sonra ayağa kaldırılarak, 5-6 saatte de taburcu edilerek evine gönderilebiliyor.
Kişinin doğal görünümüyle uyumlu olmayan, abartılı sonuçların hastalarda memnuniyetsizliğe neden olduğunu belirten Dr. Şanverdi, hatalı estetik operasyonlara ilişkin olarak; “Burun estetiği ameliyatında en çok rastlanan hata, kişinin ameliyat olduğunun belli olması. Yüze uyumlu olmayan, orantısız (çok kısa, çok uzun, çok kalkık veya burun deliklerinin karşıdan gözükmesi) sonuçlar, belli olmanın ötesinde sağlık açısından da riskli olabiliyor. Burun kemiğinin fazla oyulmuş olması, burun ucunun düşmesi, burun kemiğinin ve ucunun iki ayrı bölüm gibi durması çirkin görüntüye yol açıyor.
Burun ameliyatlarında nefes alma problemi olan kişilerin önce nefes yolunun açılması sonrasında burun estetiğinin yapılması, hata olarak gösteriliyor. Nefes yolu açılırken, burnun fonksiyonel ve estetik açıdan farklı olarak ele alınmaması gerekiyor.” diyor.
RİNOPLASTİ UZMAN HEKİMLERCE YAPILMALIDIR
Burundaki şekil ve nefes alma ile ilgili problemlerin giderilmesi amacıyla burun içi ve dışının yeniden yapılandırıldığı “Tıp, Mimarlık-Mühendislik ve Sanatın” birleştiği çok özel bir ameliyattır. Modern Rinoplasti operasyonlarında amaç; standart değil, kişiye özel, cinsiyete, yüz hatlarına ve ifadesine uygun, nefes alma sorunlarının tamamen giderildiği bir burun yapmaktır.
Başarının en önemli anahtarı, burunda (dolayısıyla yüzde) oran ve simetriyi yakalamaktır. Estetiğin subjektif kriterleri düşünüldüğünde ise hasta ve doktorunun birbirlerini çok iyi anlamaları, kendilerini doğru ifade edebilmeleri ve ortak plan yapabilmelerinin önemlidir.
Genellikle burun yapısı ve sorunlara göre değişse de Rinoplasti ameliyatları; 2-2,5 saat kadar sürebilmektedir. Açık ve Kapalı teknik olmak üzere temel iki teknik ile yapılan ameliyatlarda, kapalı teknikte kesiler tamamen burun içinden yapılmakta, açık teknikte farklı olarak burun ucunun altında yaklaşık 0,5 cm ebatlarında bir kesi uygulanmaktadır. İyileşme döneminde ise herhangi bir iz kalmamaktadır.